Akkrum was wat het aantal inwoners betreft het tweede dorp van de oude gemeente Boarnsterhim. Wat de ligging en bebouwing betreft vormen Akkrum en Nes een eenheid, vandaar dat beide dorpen veelal in één adem worden genoemd. Akkrum is ontstaan op een terp (525-725 na Chr.) aan de zuidzijde van de rivier de Boarne en uitgegroeid langs de Slachtedyk. In de 11e en 12e eeuw woonden er waarschijnlijk vissers, ambachts- en handelslieden.
Rond 1500 werd Akkrum geheel door brand verwoest en herbouwd. In het begin van de 18e eeuw krijgt Akkrum bekendheid door zijn slagerijen met export naar Londen. Akkrum had de eerste schaatsenmakerij van Nederland, de Stoomschaatsenfabriek Ruiter, gesticht in 1860-1861. Voor de ontwikkeling van Akkrum is de olie- en veevoederindustrie in het verleden (1841-2001) erg belangrijk geweest. Met name o.l.v. Ulbe Twijnstra in de periode 1887-1912 kwam dit bedrijf tot grote bloei. Gedurende ruim een eeuw was het de grootste werkgever van het dorp. Karakteristiek zijn de ’Terp-Tsjerke’ (1759), de in neoclassicistische stijl gebouwde Doopsgezinde Kerk (1835) ’Coopersburg’ en ’Welgelegen’. Coopersburg is in 1900 gesticht door de Akkrumer Folkert Harmens Kuipers, die in Amerika fortuin had gemaakt. Het is gebouwd als een tehuis voor ouderen van dagen, maar wordt momenteel gebruikt voor de huisvesting van één- en twee persoons huishoudens. De voormalige Regentenkamer is ingericht als oudheidkamer. Welgelegen vormt een complex huisjes voor ongehuwde dames en weduwen, met aan de straatkant een mooie tuinkoepel uit de 18e eeuw.
De Stichting Welgelegen is in 1924 opgericht door mejuffrouw Suster van der Vegt uit Akkrum. Door de centrale ligging aan open vaarwater en de bereikbaarheid per weg en spoor, is Akkrum uitgegroeid tot een geliefd recreatiedorp. Aan de Meinesleat ligt de jachthaven annex camping ’Tusken de Marren’ met 400 ligplaatsen. Verder zijn er verschillende jachtverhuur watersportbedrijven, hotels, café-restaurants en een uitgebreid winkelbestand. Akkrum staat bekend als een actief en gezellig dorp, vooral vanwege het organiseren van sportieve, toeristische en culturele activiteiten van formaat. Wie kent niet ’de Friese Dei’, ’Slingeraap’ en het ’F.K. Mastklimmen’. Tegenwoordig wordt Akkrum zowel als ’Mastklim-’ als ’Reuzendorp’ gepromoot.